NICU VATAFU si ” magarul batran ” Mircea Dinescu .

Prin anii   ‘ 80 atunci  cand  Nicolae Ceausescu facea eforturi disperate sa plateasca datoria externa a Romaniei  catre camatarii internationali FMI si BM  ,  iar noi ca popor strangeam din dinti  ,  pe poietii neamului vorba ceea nu-i durea nici in basca  .  Unii precum Adrian Paunescu  , condei bun dar caracter prost ,   cantau si schimbau amanta dupa amanta ,  de la Ana Blandiana cu al ei pitigaiat ” arpagic ” considerat de multi fraieri subversiv  pana la ” Ana  si Caiafa ”   .Poate nu stiati dar atunci cand rapsozii de peste Prut  , Doina si Ion Aldea Teodorovici  veneau la Bucuresti  , frumoasa Doina dormea in patul bardului de la Barca  ,  iar nevasta poietului si amaratul ala de muzician strangeau rufele .  Asta a tinut pana cand cei doi moldoveni bezmetici s-au luat la bataie in masina in apropiere de Urziceni , masina s-a rasturnat si au murit amandoi .  De mila lor revolutionarul Bebe Ivanovici le-a ridicat un mausoleu pe locul ultimei umilinte si al mortii .  Vadim al lui Tudor scria si el versuri frumoase  , are acea poiezie stelara ” Multumesc iubita mama  ” ,  pusa in muzica de trubadurul nebun  ,Marian Nistor , dar dadea abitir cu oistea in gard prin revista Luceafarul .

Eu care nu puteam sa fiu si atunci decat fraier ,tampit  si rapidist  , gataaaa … ajunge cu laudele pentru ca eram cat de cat si frumusel ,  ptiuu sa nu ma deochi singur ,  pai paaaa care poiet puteam sa admir eu  , decat pe Ion Gheorghe .  Opaa  am inceput sa primesc injuraturii de la aia cultii care tipa de zor catre mine . Cine dracu era bai asta al lui Vatafu din Radovanu  , ce a scris ba asta in comparatie cu Ana , Adrian si Vadim  ,  da-ne ba si noua o poiezie ,  un vers acolo ceva  din Ion asta al lui Gheorghe  ,  da fa asta mai repede pana nu te luam la goana cu pietre .  Bineinteles ca eu care nu m-am speriat de nici un drac pe lumea asta  , nici macar de otravirea cu mercur  ,  ca un fost activist de partid care nu am fost niciodata activist de partid si nici macar membrache  ,bine doamne ca n-am zis ca Vanghelie ” care este ” .   Apropo de Vanghelie care nu este poiet  , da este  indragostit  si gelos ca un Otelo de Ferentari , eu cu urechea mea stanga,  cea bleaga , am auzit ca o tine pe proaspata piranda Oana lui Mizil  numai in …..pumni  , asta ca un fel de compensatie pentru cel 6 milioane de euroi pe care brunetul analfabet i-a depus pe numele ei la Beirut .

Iar am luat-o razna  , revin la poietul pus de mine pe piedestal  ,Ion Gheorghe  , stiu ca nimeni nu a auzit de el pana acum  ,  dar are omul asta prin anii  ’80  un volum de poiezii , cu multe poiezii in el  si in fiecare poiezie are multe versuri  .  Asta o stiati si voi ca un volum de poiezii are mai multe poiezii  si ca fiecrea poiezii are  mai multe versuri .

Poiezia ,poieziilor care m-a fascinat pe mine se numeste  ” Activistul ” in care omul acesta descrie magnific  cum arata un activist de partid  ”  cu privirea taioasa , cu voce grava , cu mana dreapta ridicata inainte spre noi culmi si cu mana stanga in … buzunarul pantalonilor  . Acum sa te vad romanasule  ce crezi tu ca spune poietul ca face activistul de partid cu mana stanga in buzunarul pantalonilor ? ,

Da,  bravo ai ghicit   ” PUR  SI   SIMPLU   ISI   NUMARA   COAIELE  ” ,  bravo poietului si bravo tie care ai ghicit .

Este de la sine inteles ca eu nu am fost si nici nu voi fi un fan al lui Mircea Dinescu  ,  dar asta nu inseamna ca omul nu a fost si nu este pe val ,  este atat de pe val incat acum a pus si el mana pe un domeniu bogat acolo pe valurile Dunarii la Cetate , unde troneaza cu aier de mare boier .  Acum  sa va prezint ce stiu eu despre boierul Dinescu  ;  s-a prefacut ca lucreaza la televiziune atunci la lovitura de stat , a fost sluga lui Vantu acolo la catavenci  si ceea ce este cel mai grav ,  din punctul meu de vedere  , el a fost cel care l-a imbatat pana la moarte pe Marin Preda .  Suficiente motive pentru mine ca sa-mi fie antipatic total ,  dar poate nu ma luam de el si de mosia lui  daca  nu-l vedeam , in pozitia preferata a activistului de partid , cu mana stanga in buzunar numarandu-si coaiele .   Bine , bine dar cu dreapta ce facea ? puteti intreba voi  ,  pai cu dreapta tinea un microfon si canta ca un manelist  d ‘ala care fura ritmuri grecesti si sarbesti pune acolo niste versuri si basti pe scena in fata prostilor  .  O sa vi-l prezint pe boier Dinescu  cantandu-si versurile ,  cu microfonul in mana dreapta ,  cu stanga  numarandu-si  coaiele  si cu casetofonul langa el ca un gurist  la un botez din tigania de la Budestiul lui Madalin Voicu  .  Versurile boierului  sant de o vulgaritate cu  mult peste  cea a lui Marian Valorosu si Roxi Manelista , cretinii  aia lansati la OTV de stirbul din Caracal  cu mult inainte de aparitia de senzatie pe ecrane  a lui Ovidiu Topala  .

Recitalul incepe cu o melodie mai searbada ,  Sapte fete ca sapte lamai  , cu putina ironie la adresa Veronicai Micle  si cu un atac la popoul lui Victor Ponta  ,semn ca boierul a auzit si el ceva , ce am auzit si eu cu urechea stanga cea bleaga ,   apoi creste pe  melodia celebrului  slagar nazist  Lili Marlen  , cu ale lui versuri despre povestea unui soldat nazist in stepa ruseasca .   Apoi vine cu o autoironie  , zice el  , Descantec de magar batran pe o melodie a lui Zavaidoc  .  Va invit sa cantam impreuna cu boierul aceste versuri  ” Aoleu futui amaru am avut una cat parul \  Stateau fetele pe ia ca sticleti pe -o  nuia  \   Foaie vedrde de raspar se vede pula din par  \   Foaie verde lemn cainesc n-am parale sa platesc \  Ba urate , ba schiloade , fete fara buletine \    D ‘alea putin cam trulii  nascute ‘n pofida pulii .

Programul artistic , oferit de boier , se incheie  pe o furaciune de o melodie tare draga romanilor    ”  Doamne ocroteste-i pe romani   ” .  Haide-ti SA  cantam si noi versurile  ”   Sapte mere’n tro basma \   Si-am plecat la Moscova  \   M-am idragostit de-o fata \   Si frumoasa \   Si laptoasa  \   Si fugita de acasa  \ .    Aici cu Moscova ,  chelul isi pune mana’n cap  ,  familia nevestei lui are puternice radacini moscovite  si KGB -iste .

Si totusi sa-l ascultam pe  magarul batran Mircea Dinescu .

 

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>